annekirstenbroenserud@gmail.com  © 2012.    

 

Rundt

om

sklerose

Li

 

 

Om Anne-Kirsten Brønserud

 

Jeg fik konstateret sklerose i 2002, da jeg var 47 år og sproglærer.

Min første uddannelse som engelsk og fransk korrespondent brugte jeg et par år i en importvirksomhed. Derpå læste jeg til cand. phil. i nordisk sprog og litteratur og var i pædagogikum på et gymnasium. I femten år arbejdede jeg med unge mennesker, som var anbragt i døgnpleje. Sideløbende hermed tog jeg en uddannelse som kostvejleder på ”International Macrobiotic Institute” i Schweiz og underviste på aftenskoler i helsefremmende kost. Efter at have taget en videreuddannelse i ”dansk som andetsprog” arbejdede jeg i syv år som sproglærer for indvandrere og flygtninge. I en årrække var jeg tilknyttet projekter for traumatiserede flygtninge. Da jeg fik sklerose, blev min stilling ændret til et flexjob; desværre lukkede min arbejdsplads efter er par år. Efter et år med mange forgæves forsøg på at finde et nyt, fik jeg tilkendt førtidspension.

Eftersom jeg hele mit voksne liv har interesseret mig for alternative helbredelsesmetoder og kostens evne til at fungere ”som medicin”, valgte jeg at tage en uddannelse som heilpraktiker; i 2007 bestod jeg eksamen i Tyskland. Dermed fik jeg et større fagligt indblik i kroppens naturlige funktioner og sygdomme; i fysiologi og patologi, hvilket kom mig til gavn i min proces med at indsamle viden om sklerose. Min litteratursøgning viste, at der er flere ting, vi med fordel kan gøre for at bevare vores funktioner og førlighed. Jeg har aldrig været i medicinsk behandling, men har omlagt min kost og modtaget alternativ behandling.
For nogle år siden fik jeg tilfældigvis at vide, at jeg havde det første sklerose-attak i 1994; dengang fortalte lægerne mig, at det var en slem lungebetændelse! Altså har jeg faktisk haft sygdommen i 18 år. Jeg kom først rigtigt i gang med at ændre levevis og tage hensyn til min sklerose nogle år efter diagnosen, så i 10 år udviklede den sig uhindret.
Jeg går dårligt, men seks – syv år efter diagnosen var jeg sluppet af med en række ubehagelige symptomer, som jeg havde i starten. Jeg oplever ingen forværring på nogen områder. I det følgende fortæller jeg, hvilke symptomer jeg er sluppet af med eller har fået lindring for.

 

Sklerosetræthed er et af de hyppigste og mest belastende symptomer ved sklerose, og mindst halvdelen af os er generet af det. I starten oplevede jeg trætheden som det symptom, der havde størst indflydelse på min hverdag og livskvalitet. Jeg var helt usandsynligt træt og havde behov for 10 - 12 timers nattesøvn. Desuden var jeg nødt til at sove til middag hver dag. Alligevel følte jeg mig aldrig helt frisk, men tværtimod sløv og ”skidt-mas” (som det hedder på fynsk); dvs. ligesom man har det dagen før en influenza. Ved hjælp af den rette kost, kosttilskud og visse naturlægemidler er jeg nået dertil, hvor jeg klarer mig fint med 9 timers nattesøvn, og jeg sover ikke længere til middag. Dog skal jeg helst have min nattesøvn; jeg har det ikke godt dagen efter, hvis jeg har sovet for lidt.

 

I de første år havde jeg forskellige føleforstyrrelser; f. eks. havde jeg dagligt perioder med kraftig kuldefornemmelse i kroppen, sommetider kun i venstre side. Det føltes som om, jeg befandt mig inde i en stor isterning, hvilket er så isnende koldt, at det gør ondt. Det kom især om natten, og jeg lå ofte med varmepuder og varmedunke på venstre side af kroppen, mens jeg ikke engang havde dyne på i højre side! Eller senere da det knap var så slemt: uldent undertøj på venstre ben og arm, men intet på højre ben og arm.
I mange år havde jeg også en anden form for føleforstyrrelse
, som bestod i, at det føltes som om, der kriblede tusind myrer rundt inde under huden i et bestemt område i nakken. Dette symptom har jeg heller ikke haft i årevis.
Det er også rigtig mange år siden, jeg fik en følelse af elektriske stråler langs rygraden, når jeg bøjede hovedet (det såkaldte L’hermittes symptom).

 

Tre fjerdedele af alle skleroseramte rammes på nerverne til blærekontrol og får vandladningsforstyrrelser; jeg fik hyppig vandladningstrang samt svært ved at holde mig, når jeg skulle tisse. Min sklerose-kost, fysiske øvelser og naturmidler til afhjælpning af inkontinens har hjulpet en del. Jeg skal ikke tisse helt så ofte og har lettere ved at holde mig – samt har lært at planlægge ud fra det. I de første år efter diagnosen sov jeg højst 2 timer i træk; nu sover jeg let 3 - 4 timer ad gangen, før jeg skal op og tisse.

Nogle mennesker med sklerose har svært ved at tømme blæren helt og får derfor let blærebetændelse, fordi rest-urinen står og danner grobund for bakterier. I starten havde jeg med jævne mellemrum blærebetændelse, som jeg altid fik væk ved hjælp af naturmedicin. Det er mange år siden, jeg har haft blærebetændelse.   

 

Man kan også få smerter som følge af skaderne på myelinet: I en periode havde jeg nervesmerter i mit højre ben; pludselig løb en smerte i zig-zag op ad benet; det føltes, som jeg forestiller mig, det føles at få et elektrisk stød.

 

Mange får med tiden en eller anden form for kognitive problemer i mild eller sværere grad, dvs. problemer med hukommelse, koncentration, planlægning og problemløsning. Jeg har prøvet ikke at kunne huske, hvor jeg havde parkeret min bil og til sidst være ved at gå i panik over ikke at kunne finde den. Andre gange kunne jeg pludselig ikke finde vej, selvom jeg havde kørt pågældende strækning dagligt i årtier. Så måtte jeg tage en ekstra tur i rundkørslen eller køre lidt rundt i kvarteret, indtil mit indre bykort pludselig faldt på plads, og jeg vidste, hvad vej jeg skulle. I dag oplever jeg ikke kognitive problemer, med mindre jeg er overtræt.

 

I starten havde jeg nogle ubehagelige anfald; det føltes som om hjertet stod stille, så jeg troede, at jeg skulle dø. Dengang vidste jeg ikke, hvad det var, men i dag tror jeg, det var angstanfald. Angst for hvad der foregik i min krop og usikkerheden med hensyn til, hvad fremtiden ville bringe. I min bog beskriver jeg, hvordan jeg arbejdede mig igennem den krise, det var at få en så alvorlig diagnose. Ved at se sklerose som en udfordring snarere end som en byrde kan man bedre håndtere de nye livsbetingelser, så sygdommen kan fungere som afsæt for personlig udvikling. Takket være det, jeg har gjort for mit fysiske og psykiske helbred, er min livsglæde og optimisme vendt tilbage.

 

I dag er mit største problem min gangfunktion; jeg har dropfod og dårlig balance og kan ikke gå ret langt. Hvis jeg har været på benene for længe, bliver hvert skridt en kamp. En del af problemet skyldes, at jeg i 2011 var ude for to fald-ulykker og derfor var sengeliggende i lange perioder. Når man er immobil længe og i forvejen har nedsat muskelstyrke i benene, mister man de sidste benkræfter. Men jeg er i gang med at træne mig op igen, og det går fremad.

 

Hvis du har lyst til at kommentere min hjemmeside eller min bog, kan du skrive til annekirstenbroenserud@gmail.com. Jeg håber at få mulighed for at svare alle men gør opmærksom på, at jeg ikke yder individuel kostvejledning.  

 

Jeg har en Facebook-side; se www.facebook.dk/rundtomsklerose

og en blog, hvor jeg løbende skriver om emner af interesse for mennesker med sklerose; se www.blog.rundtomsklerose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rundt om sklerose

Ernæring, alternative behandlinger og sund håndtering af udfordringerne

  

af Anne-Kirsten Brønserud

 

udgivet 2012 på Books on Demand, GmbH, Kbh.